TECAR FIZIKALNA TERAPIJA

Fizikalna terapija je deo fizikalne medicine koji se bavi primenom različitih oblika fizičke energije u svrhu prevencije, lečenja i funkcionalnog osposobljavanja obolelih i povređenih. Fizikalna terapija predstavlja metodu lečenja koja se koristi za rešavanje problema koji ograničavaju pokretnost i otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Njenom primenom ublažavamo bol, poboljšavamo funkcionisanje lokomotornog aparata.

Tecar terapija je najsavremeniji i naučno dokazano, najefikasniji oblik primene toplote u cilju lečenja i oporavka pacijenata. Ima veoma široku primenu i može se koristiti za ublažavanje bolova kod najrazličitijih bolnih stanja kao što su bol u kolenu, leđima, kičmenom stubu, vratu, ramenom pojasu, stopalu i ekstremitetima. Takođe, uspešno pomaže kod sportskih povreda, reumatskih bolesti, bolesti tkiva i zglobova, upale tetiva i istegnutih mišića. Tokom terapije, pacijent oseća prijatnu toplotu u regiji delovanja agensa a posle tretmana oseća smanjenje ukupnih tegoba, olakšanu pokretljivost tretiranog telesnog segmenta, poboljšanu funkciju tretiranih zglobova. Nakon prvog tretmana, čak 85% pacijenata oseća znatno poboljšanje!

Fizikalna terapija se primenjuje u slučajevima kad pacijent ima probleme koji ograničavaju pokretnost i otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ona može da pomogne kod bolesti i povreda mišićnoskeletnog sistema, bolesti zglobova, povrede nerava, fibromialgije…

Lečenje sportskih povreda vrlo uspešno izvodimo TECAR terapijom.  Može se koristiti u svim fazama oporavka za smanjenje otoka, hematoma i bola. Takodje, veoma važnu ulogu ima i kod zdravih sportista kod kojih se fokusiramo na bržu regeneraciju mišića.


Fizikalna terapija ima mnoštvo prednosti, sem što ublažava bol i pospešuju oporavak pomoći će vam i da se lakše krećete, živite bolje i da se vratite normalnom funkcionisanju što pre. Takođe, razne studije su dokazale da je fiziološki efekat oporavka nakon samo jedne Tekar terapije do tri puta efektivniji od klasičnih komercijalnih fizikalnih terapijskih modaliteta.

Pre početka fizikalne terapije se radi pregled nakon čega se formira individualni program za svakog pacijenta. U većini slučajeva, fizikalna terapija podrazumeva neki oblik vežbi – vežbe istezanja, jačanja, vežbe sa lakim opterećenjima, hodanje i slično. Takođe je moguće napraviti program koji bi pacijent pratio i kod kuće.